ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 


Πρόγραμμα: EPAS Σχολεία - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

2022-2023 (2η Θητεία)



Πραγματοποίηση Διαδικτυακής Ενημέρωσης με θέμα:"Μικροπλαστικά: ένα από τα σημαντιότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 21ου αιώνα",
Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023 (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ)


Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος: "Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος:"Η ρύπανση της ατμόσφαιρας σε τοπικό επίπεδο, διερεύνηση και στατιστικά στοιχεία" πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή δράση ενημέρωσης σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα μικροπλαστικά.
Προσκεκλημένες εισηγήτριες ήταν:
  • η κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Αχαΐας και
  • η κ. Σταυρούλα Κορδέλλα Διδάκτορας Ωκεανογραφίας, Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιτημίου Πατρών και Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Οι εξαιρετικές παρουσιάσεις τους, εστιασμένες στις πηγές προέλευσης αλλά και στις συνέπειες του προβλήματος, ανέδειξαν με τρόπο ουσιαστικό την κρισιμότητά του.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ:
  • ευαισθητοποιήθηκαν, συνειδητοποιώντας τον υψηλό βαθμό επιρροής αυτού του τύπου ρύπανσης στην ποιότητα της ζωής τους τόσο βραχυπρόεσμαόσο και στο απώτερο μέλλον.
  • Τέλος ως μία αχτίδα αισιοδοξίας, διαπίστωσαν ότι είναι εφικτό οι ίδιοι/-ιες να συμβάλλουν στην άμβλυνση του προβλήματος. Ατομικά, αλλάζοντας την νοοτροπία μας και συλλογικά υποστηρίζοντας έμπρακτα συντονισμένες δράσεις αντιμετώπισης.


Υπεύθυνοι καθηγητές:
Παπαδούρης Ιωάννης Μαθηματικός(ΠΕ03)
Κουνάβη Ευαγγελία Πληροφορικής(ΠΕ86)

Φωτογραφικό υλικό από τη Διαδικτυακή Ενημέρωση









Μαθητικές εργασίες για την ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα των Μικροπλαστικών και των αιωρούμενων μικροσωματίων (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ)

Συγκεκριμένα:


Υπεύθυνοι καθηγητές:
Παπαδούρης Ιωάννης Μαθηματικός(ΠΕ03)
Κουνάβη Ευαγγελία Πληροφορικής(ΠΕ86)

Αφίσες




Διδακτική επίσκεψη στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ)

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Παράλληλα, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβαλλοντικής φύσης που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα τους.
Η παραπάνω δράση αποτελεί συνέχεια της ενημέρωσης των μαθητών/τριών πάνω στην πρωτεύουσα θεματική της δράσης σε σχέση με την Πολιτική Προτεραιότητα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος: "Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" Αναλυτικότερα, στο ιστολόγιο του σχολείου :
πατήστε εδώ

Υπεύθυνος καθηγητής:
Παπαδούρης Ιωάννης Μαθηματικός(ΠΕ03)

Φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική επίσκεψη






Μαθητικές Εργασίες για τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μάθημα των Αγγλικών (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΞΙΑΣ)

Μεμονωμένοι/ες μαθητές και μαθήτριες (Junior Ambassadors) ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της Senior Ambassador κ. Χριστοπούλου Μαρίας (Αγγλικής Γλώσσας) και έκαναν εργασίες (δοκίμια, σταυρόλεξο και σκίτσο) με θέμα τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση του εν λόγω Προγράμματος, τις οποίες κατέθεσαν σε ηλεκτρονική μορφή και κατόπιν (στα μέσα Μαΐου) παρουσίασαν στους συμμαθητές τους στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας.
Έγινε διάχυση μέσω της αγγλόφωνης, ψηφιακής μαθητικής εφημερίδας του σχολείου Speaking English https://schoolpress.sch.gr/speakingenglish1/?p=1863 ).

Οι μαθητές/τριες με τη μέθοδο της ιστοδιερεύνησης συγκέντρωσαν υλικό, δημιούργησαν και παρουσίασαν τις εργασίες τους στους/στις συμμαθητές/τριες τους. Ο ρόλος της εκπαιδευτικού ήταν συντονιστικός και επιβοηθητικός.

Συνολική αποτίμηση της δραστηριότητας:
Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών υπήρξε ικανοποιητική. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επωφελήθηκαν από την αναζήτηση του υλικού σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και κυρίως στάσεων. Το σκεπτικό της δραστηριότητας ήταν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι (παιδιά και ενήλικες) για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτή την άποψη, η δραστηριότητα κρίνεται επιτυχημένη.
Αποτίμηση της δραστηριότητας από τους μαθητές:
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν, είτε δημιουργώντας και παρουσιάζοντας τις εργασίες τους είτε ως ακροατές των εργασιών των συμμαθητών/τριών τους, έμαθαν και κατάλαβαν καλύτερα ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες που διέπουν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης. Στην αναστοχαστική συζήτηση που έγινε κατόπιν της παρουσίασης των εργασιών, οι μαθητές/τριες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και αξιολόγησαν θετικά την όλη δράση.
Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Χριστοπούλου Μαρία, Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06)
Εικονικό υλικό


Το φαινόμενο του εκφοβισμού (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΞΙΑΣ)

Το φαινόμενο του εκφοβισμού (''school bullying'') και της βίας (''school violence'') στον χώρο του σχολείου παρουσιάζει αυξανόμενες και πολυπαραμετρικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια.
Ο όρος «bullying» έχει αποδοθεί στα ελληνικά ως «σχολικός εκφοβισμός» Την παρουσίαση έκαναν μαθήτριες σε μαθητές της Α Λυκείου στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας ( 6 Μαρτίου)
Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση
Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Βαρδάλου Έλενα, Oικονομολόγος (ΠΕ80)
Παρουσίαση


Eκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρασβούργο, 05-08 Μαρτίου 2023 (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Στρασβούργο που πραγματοποιήθηκε 05-08 Μαρτίου 2023, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Αναλυτικότερα,
  • από την ξεναγό του Ευρωκοινοβουλίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου,
  • να ενημερωθούν για την λειτουργία της Ευρωβουλής και τις αρμοδιότητες των Ευρωβουλευτών.
  • Οι μαθητές /τριες ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στους στόχους τις διδακτικής επίσκεψης επιδεικνύοντας ενδιαφέρον και συμμετέχοντας ενεργά κάνοντας καίριας σημασίας ερωτήσεις.


Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Κλαβδιανού Στυλιανή Φυσικός (ΠΕ04.01)

Φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική επίσκεψη





European Day of Languages 2022:Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 19 Σεπτέμβριος, 2022 to 30 Σεπτέμβριος, 2022 (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)
To celabrate European Languages Day, students visited the relevant portal (https://edl.ecml.at/), did various quizzes and activities and participated in the «logo for T-shirt» contest (https://schoolpress.sch.gr/speakingenglish1/?p=1586)). Moreover, they participated in an unusual and quite interesting language CHALLENGE! They invented new words (neologisms/coinages) in English and they have been trying to «advertise/promote» them among friends and through Social Media, aiming at making them popular and hoping that one day they might be included in the Dictionary!!! (https://blogs.sch.gr/marisach/archives/315 and https://schoolpress.sch.gr/speakingenglish1/?p=1732 ).

GENERAL AIMS:
Students were informed about European Languages Day surfing the relevant portal, practised various languages doing quizzes and playing games, worked in groups to design the logo for the T-shirt contest improving their language skills and creative thinking. The teacher guided and facilitated students.
Συνολική αποτίμηση της δραστηριότητας:
The participation of students was extremely satisfactory. Students learned a lot about European languages, appreciated the benefits of multilingualism and were motivated to learn new languages later in life. Therefore, the specific activity is considered successful. Αποτίμηση της δραστηριότητας από τους μαθητές :
Students reallly enjoyed the celebration of European Languages Day in our school and participated wholeheartedly. They expressed the desire to participate in a similar celebration the following year.
Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Χριστοπούλου Μαρία, Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06)
Εικονικό υλικό


Eικαστικό έργο μαθητή μας (ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)

Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Βαρδάλου Έλενα, Oικονομολόγος (ΠΕ80)

Το έργο:




2021-2022 (1η Θητεία)


Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2021-2022 στέφτηκε από επιτυχία!
Οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές, μετά από αξιολόγηση των δράσεων μας,
κερδίσαμε την τιμητική διάκριση να αναγορευτούμε για ένα χρόνο "Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου."

Σύνδεσμος στο site του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που αναφέρει τη λίστα των επιτυχόντων σχολείων.
Η 9η Μαϊου, Ημέρα της Ευρώπης, τιμήθηκε φέτος στο Σχολείο μας με μια σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης οι οποίες έλαβαν χώρα την Δευτέρα 9 Μαϊου 2022.
  • Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” 2021-2022 και στο πλαίσιο αυτό και οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα αλλά και όλα τα τμήματα της Α΄ Λυκείου οργάνωσαν δραστηριότητες ποικίλου περιεχομένου.
  • Εκτός από τις συζητήσεις και ενημερωτικές συνεδρίες στην τάξη, οι μαθητές/τριες έκαναν παρουσιάσεις και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά με πολλούς τρόπους (σχέδιο, καρικατούρα, ζωγραφική).
  • Επιπλέον αξιοποίησαν την τεχνολογία δημιουργώντας ψηφιακές αφίσες.
  • Τέλος, οι μαθητές/τριες έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσα από το σήμα της Ειρήνης σχεδιασμένο με τα σώματα τους.


Υπεύθυνοι καθηγητές:
Παπατσίμπας Γεώργιος, φιλόλογος (ΠΕ02)
Παπαδούρης Ιωάννης, μαθηματικός (ΠΕ03)
Κλαβδιανού Στυλιανή φυσικός (ΠΕ04.01)
Βαρδάλου Έλενα, οικονομολόγος (ΠΕ80)
Χριστοπούλου Μαρία Αγγλικής Γλώσσας(ΠΕ06)
Κουνάβη Ευαγγελία Πληροφορικός(ΠΕ86)
Φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις και εργασίες των μαθητών και μαθητριών μας
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου σχηματίζουν τον κύκλο της Ειρήνης


Από τις δράσεις στις τάξεις:


Οι μαθητές και οι μαθήτριες ζωγραφίζουν για την ειρήνη στην Ευρώπη:


Οι μαθητές και η μαθήτριες του σχολείου μας σχεδιάζουν την αφίσα για την Ημέρα της Ευρώπης και οργανώνουν την Γωνιά της Ευρώπης:

Επίσκεψη στο Γεωπάρκο Χελμού- Βουραϊκού | Κ.Ε.Π.Ε.Α. Ακράτας – Η ενδημική χλωρίδα και πανίδα της λίμνης Τσιβλού| 31 Μαρτίου 2022
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος επισκέφθηκαν το Γεωπάρκο Χελμού -Βουραϊκού στις 31 Μαρτίου 2022. Τους συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί κ. Γ. Παπατσίμπας και Ι. Παπαδούρης. Η μαθητική ομάδα έφτασε στις 09:00 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας της Ακράτας και ενημερώθηκε από τους εκπαιδευτικούς του κέντρου για την σημασία του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού και για τη λειτουργία και τα προγράμματα του Κ.Ε.Π.Ε.Α. Κλειτορίας-Ακράτας. Στη συνέχεια η μαθητική ομάδα με τις οδηγίες των εκπαιδευτικών χωρίστηκε σε υποομάδες (καταναλωτές, παραγωγοί, εποικοδομητές) και μεταφέρθηκε στο πεδίο της λίμνης του Τσιβλού για τις δραστηριότητες αλληλεπίδρασης με την ενδημική χλωρίδα και πανίδα. Οι δραστηριότητες πεδίου περιλάμβαναν μελέτη της γεωλογικής δομής, πορεία μέσα στο δάσος και πέριξ της λίμνης, παιχνίδι αναζήτησης θησαυρού, αναζήτηση και εντοπισμό σπάνιων ενδημικών ζώων και φυτών. Η ομάδα των μαθητών και μαθητριών του προγράμματος πέρασε όλη την ημέρα αφουγκραζόμενη τους ήχους και τις ευωδιές της φύσης. Στη δράση αναστοχασμού, οι τρεις υποομάδες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ:
  • Ευρωπαϊκή πολιτική για θέματα περιβάλλοντος
  • Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη
  • Ο ρόλος των υγροβιότοπων στην αειφορία
  • Πολιτικές προστασίας των υγροβιότοπων
  • Ο ρόλος των νέων της Ευρώπης στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Κλιματική αλλαγή και μετριασμός των συνεπειών της
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Παπατσίμπας Γεώργιος, φιλόλογος (ΠΕ02)
Παπαδούρης Ιωάννης, μαθηματικός (ΠΕ03)
Εικονικό υλικό από τη δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη λίμνη Τσιβλού



ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ | Μαθαίνουμε για δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα ισότητας των δύο φύλων | 09 Μαρτίου 2022
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) προσκλήθηκε από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών η Ευρωβουλευτής κ. Έλενα Κουντουρά στις 9 Μαρτίου σε διαδικτυακή συνάντηση με τους/τις μαθητές/-τριες του σχολείου μας που συμμετέχουν στον εν λόγω πρόγραμμα σε εκδήλωση με θέμα τις εκφάνσεις της έμφυλης βίας εντός και εκτός διαδικτύου και την νομική αντιμετώπισή της τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η ευρωβουλευτής μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός ευρωπαϊκού νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου αλλά και της δημιουργίας ισχυρών μηχανισμών σε κάθε κράτος-μέλος, με στόχο τη μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία, την πρόληψη της και την αλλαγή νοοτροπίας. Εξέφρασε επί πλέον την ικανοποίησή της για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να ανακοινώσει την πρότασή της για μία κοινοτική Οδηγία που θα αντιμετωπίζει την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία στην ΕΕ, ανταποκρινόμενη στις συστηματικές πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια της ενδιαφέρουσας αυτής διαδικτυακής συνάντησης η κ. Κουντουρά δέχτηκε τις εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών/-τριών μας στις οποίες και απάντησε πρόθυμα.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:
  • Ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας
  • Προβληματισμοί για τη διασύνδεση των γυναικοκτονιών με την επιδημική κρίση
  • Επιπτώσεις της επιδημικής κρίσης στην ψυχολογία
  • Η έμφυλη βία εντός και εκτός διαδικτύου
  • Ο κοινός ρόλος ανδρών και γυναικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας
  • Τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι/-ες σε επίπεδο σχολείου, ευρύτερης κοινότητας και ΕΕ για να αλλάξουμε κατεστημένες νοοτροπίες
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Βαρδάλου Έλενα, οικονομολόγος (ΠΕ80)
Παπατσίμπας Γεώργιος, φιλόλογος (ΠΕ02)
Εικονικό υλικό από τη συνέντευξη



ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ | Μαθαίνουμε για την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής | 22 Φεβρουαρίου 2022
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών υλοποιήθηκε στις 22.02.2022 διαδικτυακή συνέντευξη των μαθητών του σχολείου μας (τμήματα Α1 και Α3) και του καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ανδρέα Καζαντζίδη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας υπέβαλαν μια σειρά από εύστοχες ερωτήσεις σε σχέση τόσο με θέματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε τοπικό επίπεδο όσο και με θέματα που αφορούν στο ευρύτερο πεδίο της κλιματικής αλλαγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ερωτήσεις εστίασαν κυρίως στη λειτουργία των σταθμών μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, στους παράγοντες που την επηρεάζουν, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Καζαντζίδης έχει ανθρωπογενή κυρίως αίτια. Πολλές ερωτήσεις είχαν ως θέμα την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών για ανάσχεση της επώδυνης για τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής (αύξηση μέσης θερμοκρασίας, στάθμης των θαλασσών, φαινόμενο του θερμοκηπίου και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κ.ά.) σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ενώ συζητήθηκαν και ενδεχόμενες δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ:
  • Συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής και ακραία καιρικά φαινόμενα
  • Αίτια της κλιματικής αλλαγής
  • Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τον άνθρωπο
  • Τρόποι ανάσχεσης πιθανής επιδείνωσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων
  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε ρόλο δημοσιογράφου για το περιβάλλον
  • Τι μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι/-ες σε επίπεδο σχολείου, κοινότητας και δήμου. Σχεδιάζοντας δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Παπαδούρης Ιωάννης, μαθηματικός (ΠΕ03)
Παπατσίμπας Γεώργιος, φιλόλογος (ΠΕ02)
Εικονικό υλικό από τη συνέντευξη



Μαθητικές Εργασίες για τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μάθημα των Αγγλικών / 1-11-2021 ως 20-5-2022
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» μεμονωμένοι/ες μαθητές/τριες του προγράμματος ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της Senior Ambassador κ. Χριστοπούλου Μαρίας (Αγγλικής Γλώσσας) και έκαναν εργασίες (δοκίμια και σταυρόλεξο) στην Αγγλική γλώσσα με θέμα τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες κατέθεσαν σε ηλεκτρονική μορφή και κατόπιν παρουσίασαν στους συμμαθητές τους στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας. Οι εργασίες είναι ανηρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://schoolpress.sch.gr/speakingenglish1/?p=1736 ).

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
  • Σεβασμός στη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς
  • Ισότητα
  • Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διαφορετικότητα
  • Αλληλεγγύη
  • Ανάπτυξη επιχειρημάτων με ήπιο τρόπο και συμβιβασμός
  • Καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων
  • Απόρριψη κάθε μορφής βίας
Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Χριστοπούλου Μαρία, Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06)
Εικονικό υλικό

European Day of Languages 2021: 20 years celebrating linguistic and cultural diversity / 20-9-2021 ως 30-9-2021
To celabrate European Languages Day, students visited the relevant portal (https://edl.ecml.at/), did various quizzes and activities and participated in the «logo for T-shirt» contest (https://schoolpress.sch.gr/speakingenglish1/?p=1586)). Moreover, they participated in an unusual and quite interesting language CHALLENGE! They invented new words (neologisms/coinages) in English and they have been trying to «advertise/promote» them among friends and through Social Media, aiming at making them popular and hoping that one day they might be included in the Dictionary!!! (https://blogs.sch.gr/marisach/archives/315 and https://schoolpress.sch.gr/speakingenglish1/?p=1732 ).

GENERAL AIMS:
  • to promote awareness of the importance of language learning
  • to protect the linguistic heritage
  • to draw attention to Europe's rich linguistic and cultural diversity which has to be encouraged and maintained
  • to extend the range of languages that people learn throughout their lives in order to develop their plurilingual skills
  • to reinforce intercultural understanding
Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Χριστοπούλου Μαρία, Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06)
Εικονικό υλικό





.


ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΑΘΩ & ΤΥΜΦΗΣ 1, 26226 ΠΑΤΡΑ, 2610-333808
mail@lyk-peir-patras.ach.sch.gr
Επιμέλεια ιστοσελίδας Ευαγγελία Κουνάβη ΠΕ86,ΠΕ03